Thuiswerken: De voordelen, wetgeving en hoe maak je het een succes.
Sinds corona is thuiswerken het nieuwe normaal. Dit zagen we ook duidelijk terug op de arbeidsmarkt. In elke vacature wordt de mogelijkheid om “hybride” en “thuis” te werken nadrukkelijk genoemd. Toch zien we steeds vaker dat werkgevers liever terug gaan naar het oude.
Onlangs nog kwam bericht naar buiten dat Zoom, notabene een bedrijf wat het thuiswerken tijdens corona mede faciliteerde, zijn eigen personeel terughaalt naar kantoor.
Het blijft echter voor werkgevers interessant om een gezonde balans te creëren tussen op kantoor werken en thuis. Met de juiste aanpak biedt dit voordelen die zowel de organisatie als de werknemer ten goede komen.
Thuiswerkwet
Haaks tegenover de ontwikkelingen in de markt staat de ‘thuiswerkwet’. Deze werd onlangs ter goedkeuring voorgelegd én afgewezen door de Eerste Kamer. De wet moest het thuiswerken voor werknemers eenvoudiger maken en meer zekerheid bieden bij verzoeken vanuit werknemers.
Voordelen van thuiswerken
Ondanks dat de thuiswerkwet is afgewezen is het voor werkgevers slim om te kijken naar de voordelen die het de organisatie kan opleveren. Een aantal voordelen zijn:
- Concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt; veel kandidaten vinden het nog steeds belangrijk om een flexibele werkgever te hebben. Faciliteer je thuiswerken niet en je concurrenten wel, dan bestaat de kans dat je kandidaten misloopt;
- Meer productiviteit: Thuiswerkers blijken 13% productiever te zijn dan hun collega’s op kantoor;
- Werkgeluk: Thuiswerkers ervaren vaak meer tevredenheid, minder stress en een betere balans tussen werk en privé;
- Autonomie: Thuiswerken biedt werknemers meer autonomie en controle over hun werkschema’s;
- Minder druk: Thuiswerkers kunnen beter omgaan met druk omdat ze hun dag kunnen indelen op basis van eigen behoeften;
- Minder woon-werkverkeer: Thuiswerken vermindert het woon-werkverkeer, wat leidt tot minder verkeersopstoppingen en milieuvervuiling.
Thuiswerken kent dus nog steeds zijn meerwaarde. In dit artikel van EOS Wetenschap kun je er meer over lezen.
Hoe kun je als werkgever bijdragen aan succesvol hybride werken?
Net als Zoom zijn er ook in Nederland steeds meer bedrijven die hun werknemers toch liever op kantoor hebben. Vaak komt dit door onduidelijke afspraken of de angst dat het merendeel van de collega’s nooit meer naar kantoor komt. Aan de andere kant zijn werknemers gewend aan de mogelijkheid om thuis te werken. Wat is hierin de gulden middenweg? Hoe zorg je voor een gezonde balans?
- Maak duidelijke afspraken met je personeel: Hoe vaak mag de werknemer thuiswerken en waarom? Leg deze regels ook vast in bijvoorbeeld het personeelshandboek;
- Heb vertrouwen in je personeel: Vertrouw erop dat je medewerker zijn of haar werk doet thuis. Hierdoor krijgt de werknemer meer autonomie. Ga je medewerker dan ook niet gedurende de dag controleren of hij of zij wel écht aan het werk is, dit werkt namelijk averechts;
- Zorg voor een goede sfeer op kantoor: Dit zorgt ervoor dat collega’s niet alleen maar thuis willen werken. Want eerlijk is eerlijk, hoe fijn het thuiswerken ook kan zijn, de gezelligheid van je collega’s is dan toch een gemis;
- Werkplek thuis: zorg ervoor dat een medewerker thuis ook goed aan het werk kan. Dit kun je zo uitgebreid doen als jij zelf kunt veroorloven als werkgever. Dit begint met een laptop van de zaak en kan oplopen tot een geheel verzorgde thuiswerkplek met bureau, stoel etc.;
- Werkplek kantoor: Het kan ook zijn dat een medewerker er liever voor kiest om thuis te werken omdat de werkplek op kantoor niet bevalt. Zorg daarom dat ook de werkplekken op kantoor goed in orde zijn.
- Eventuele thuiswerkvergoeding; Sommige werkgevers geven hun medewerkers een thuiswerkvergoeding aangezien zij nu op kantoor geen gebruik maken van elektriciteit, het koffiezetapparaat etc. Op deze manier kan de werknemer thuis aan de slag zonder teveel extra kosten te hoeven maken.
Merk je na een tijd dat het thuiswerken toch niet zo verloopt als gehoopt? Ga dan een open gesprek aan met je medewerkers om te kijken waar hij of zij tegenaan loopt. Wat is eigenlijk de reden dat ze thuiswerken? Vaak is de oplossing dichterbij dan je denkt.
Conclusie
In een wereld waarin thuiswerken het nieuwe normaal is geworden, moet een balans gevonden worden tussen flexibiliteit en het behouden van de voordelen van fysieke aanwezigheid op kantoor. Thuiswerken verhoogt niet alleen de productiviteit en het welzijn van werknemers, maar biedt ook kansen voor werkgevers om meer in hun eigen, vertrouwde omgeving te kunnen werken. Daarnaast is het een belangrijke voorwaarden voor potentieel nieuwe werknemers om van baan te switchen.