FairSterk helpt bij je online onboarding

Online onboarding

Online onboarding

Online onboarding is iets wat de laatste tijd veelvuldig voorkomt. Wist je dat 20% van alle nieuwe medewerkersĀ binnen anderhalve maand weer vertrokken is bij hun nieuwe werkgever. EenĀ nieuwe medewerkerĀ aannemen kost veel geld, tijd en moeite.Ā En dus is het zonde als deze binnen de kortste keren weer vertrekt.Ā Het is super belangrijk dat de nieuwe medewerker zich vanaf het eerste moment thuis voelt, een band creĆ«ert met de collegaā€™s en het bedrijf leert kennen. Benieuwd hoe je het onlineĀ onboardingsprocesĀ vorm kan geven? Lees snel verder!

Wat is online onboarding?

Eerst staan we stil bij wat online onboarding is. Onboarding is het proces van informeren, trainen en coachen van nieuwe medewerkers, het hele inwerktraject. Online onboarding is dus het online inwerken en klaarstomen van een nieuwe medewerker. Belangrijk hierbij is dat je als werkgever niet alleen aan het zenden bent, maar juist aan het activeren.

Een eerste werkdag waar de nieuwe medewerker helemaal volgestopt wordt met informatie over processen, systemen en collegaā€™s werkt totaal niet. Zorg er juist voor dat de medewerker stap voor stap op een inspirerende en interactieve manier informatie over de organisatie vergaard, bijvoorbeeld door een interactieve video. En beperk je niet alleen tot functionele kennis. Te weten komen over de culturen binnen de organisatie (bijvoorbeeld hoe het koffiezetapparaat werkt) is net zo belangrijk.

Handleiding voor je onboardingsproces
Download hier de handleiding om je eigen onboarding te verbeteren
Werken als specialist in employer branding?
Ben jij een "Rebel with a smile"? Dan moet je wel voor ons werken. Bekijk onze cultuur en vacatures.

Waarom online onboarding?

De coronacrisis heeft ons geleerd dat werken op afstand de nieuwe norm is.Ā Het inwerkproces van een nieuwe medewerker kan met een beetjeĀ creativiteit ook prima op afstand verlopen.Ā Een goede voorbereiding,Ā videobeldienstenĀ (Microsoft Teams) en een online omgeving waar de nieuwe medewerker informatie kanĀ videnĀ helpen hier enorm bij.

Hoe?

 • Zorg dat alles werkt
  Misschien wel het allerbelangrijkste is zorgen dat alles werkt. Niets is vervelenderĀ danĀ opĀ je eerste dagĀ erachter komenĀ dat jeĀ nietĀ kan inloggen op je mail.Ā Bedenk daarbij dat de nieuwe medewerker misschien niet weet welke persoon hij/zij kan benaderen voor hulp, en je beseft dat je geen goede eerste indruk achterlaat.
 • Voorkom een overkill aan activiteiten
  Starten bij een nieuwe baan brengt altijd een bepaalde spanning met zich mee. Zorg daarom dat je jouw nieuwe medewerker niet volgooit met tientallen nieuwe taken. Stippel een inwerkplan uit, dat de nieuwe medewerker stapsgewijs klaarstoomt voor de nieuwe job. Begin met de medewerker te introduceren met de organisatie. Vervolgens kan de medewerker zich stap voor stap gaan integreren. Geef de nieuwe medewerker steeds meer verantwoordelijkheden, terwijl je hem/haar blijft trainen.
 • Evalueer
  Juist als je de nieuwe medewerker niet dagelijks ziet op kantoor is het van groot belang dat hij/zij een vast iemand heeft om mee te evalueren. Plan vaste momenten om de voortgang te bespreken. In de eerste maand zal dit waarschijnlijk vaker nodig zijn, als de medewerker langer in dienst is en enigszins zijn/haar weet te vinden kunnen de periodes tussen de gesprekken vergroot worden.
 • Verras je nieuwe medewerker
  Het zal voorĀ jouw nieuwe medewerker wat onwennig voelen om het onlineĀ onboardingsprocesĀ door te lopen. De nieuwe medewerker zal zijn/haar draai moeten vinden in de organisatie. Daarom is het extra leuk om de medewerker te verassen met bijvoorbeeld een bloemetje of een persoonlijke kaart. Een klein gebaar, maar zo laat je wel aan de medewerker zien dat er aan hem wordt gedacht.

Meer weten over online onboarding? Neem is een kijkje op de kennisbank. Deze staat vol met artikelen, handleidingen en blogs over verschillende onderwerpen omtrent arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Nog vragen? Wij bij FairSterk zitten klaar om je te helpen of om te sparren over jouw online onboardingsproces.

Landingspagina Online Onboarding