Sneller vacatures invullen door een sterk werkgeversmerk

Met de drukte op de arbeidsmarkt wordt het als werkgever steeds moeilijker om tijdig de vacatures in te vullen. Ook de traditionele bemiddelingsbureaus kunnen hier niet altijd meer bij helpen waardoor vacatures soms enorm lang openstaan. Naast dat dit negatieve gevolgen heeft voor de groei of continuïteit van een bedrijf, zorgt het er ook vaak voor dat andere werknemers harder moeten werken. Een sterk werkgeversmerk is een van de punten waarop je je als werkgever kunt onderscheiden ten opzichte van concurrenten en waardoor je sneller je vacatures invult. 

Wat is een sterk werkgeversmerk? 

Om kandidaten te boeien om juist bij jouw organisatie aan de slag te gaan, is het van belang dat er veel aandacht wordt besteed aan een werkgeversmerk. Wat typeert mijn bedrijf, waarom ben ik anders dan anderen en hoe communiceer ik dat. Hierbij is de combinatie met arbeidsmarktcommunicatie erg belangrijk. Want hoe ga je dat werkgeversmerk communiceren? Hoe ziet mijn website eruit, kan mijn toekomstig werknemer hier relevantie informatie vinden, zijn de vacatures interessant geschreven en hoe zit het met LinkedIn en Facebook?  

De kandidaat anno nu baseert zijn uiteindelijke keuze op het ‘rapportcijfer’ dat hij jouw organisatie geeft. Op elk onderdeel (social media, website, vacatures, etc.) kun je punten scoren t.o.v. je concurrenten, maar ook laten liggen. Presteer je ondermaats, dan bestaat de kans dat een goede werknemer aan de slag gaat bij de concurrent. Een grote organisatie heeft vaak een stuk meer budget en daarmee ook een stuk meer mogelijkheden. Echter, je kunt ook als klein(er) bedrijf zorgen dat je over een degelijke website beschikt en aandacht hebt voor je social mediakanalen. Een goede arbeidsmarktcommunicatie en bouwen aan een sterk werkgeversmerk is zeer belangrijk!

Voorbeeld

Vincent, onze AMC specialist, licht kort toe hoe hij dit toepast in zijn werkzaamheden:  “Goed Geschud is een organisatieadviesbureau dat het binnen haar branche op een hele andere manier doet. Dit komt helaas nog niet tot uiting in hun vacatureteksten. Nu ben ik met de collega’s in gesprek om op te halen wat die andere manier precies is en waarom dat zo bijzonder is. Als ik dat weet, kan ik dit beter naar voren laten komen in de vacatureteksten. In deze teksten moeten we niet alleen vertellen wat iemand kan gaan doen bij Goed Geschud, maar juist waaraan ze bijdragen!“

Conclusie 

Om in deze tijd op te vallen als werkgever en jezelf te onderscheiden, is een sterk werkgeversmerk met bijbehorende arbeidsmarktcommunicatie erg belangrijk. Kijk als bedrijf kritisch naar jezelf. Wat onderscheid jou, wat voor rapportcijfer geeft jij de organisatie en jezelf op basis van alle onderdelen, wat kan er beter? Het uitdragen van eenheid en zorgen dat de communicatie waar je gebruik van maakt er gelikt uit ziet, kan al een enorm verschil maken. Wij kunnen je daarbij helpen!