FairSterk helpt bij het verbeteren van je recruitment

Wat is recruitment?

Wat is recruitment?

Wat is recruitment? De definitie van recruitment luidt:

‘Het werven, screenen, testen en selecteren van geschikte kandidaten voor een bepaalde functie in een organisatie’.

In andere woorden: recruitment is het vinden van de juiste personen voor bepaalde vacatures.

Er bestaan in de wereld van recruitment verschillende soorten. Hierover onderstaand meer. Een belangrijk verschil willen we er graag uitlichten: het verschil tussen recruitment en talent aquisition. Op het eerste gezicht hebben ze bijna dezelfde betekenis, maar er zijn wel degelijk verschillen. Voor een effectief HR-beleid is het van belang om het onderscheid te kennen, en de juiste aanpak voor het juiste doel te kiezen.

Het grootste verschil tussen talent acquisition en recruitment heeft te maken met tijd. Talent acquisition gaat over de lange termijn: de ontwikkeling van je organisatie met die skills en ervaring, die nodig zijn om succes in de toekomst te garanderen.

Recruitment is vooral gericht op de actuele situatie: het vinden van de juiste mensen om bestaande vacatures te vervullen.

Geslaagde talent acquisition is gebaat bij een goede strategie en voorbereiding. De eerste stap van een talent acquisition project is te bepalen waar je organisatie nu staat en vervolgens te formuleren hoe je wilt dat die positie er in de toekomst uitziet. Dit geeft inzicht in de talentbehoefte van het bedrijf op de langere termijn, en wat je moet doen om die talenten te vinden en te werven.

Natuurlijk is ook recruitment van belang voor de productiviteit en vitaliteit van een organisatie. Maar in plaats van strategie en lange termijn spelen hierbij efficiency en besluitvaardigheid de hoofdrol: ervoor zorgen dat je de juiste mensen aanneemt om in de directe behoefte van je organisatie te voorzien.

Zelf aan de slag of test je recruitment?

Klik op onderstaande buttons om zelf aan de slag te gaan met je recruitment of voorbeelden ervan. Neem ook eens een kijkje op onze kennisbank om wat leuke kennis op te doen. Bekijk daarnaast leuk projecten of vraag ondersteuning aan. Of! Doe de test en kom erachter of je er alles aan doet voor het optimaliseren van je recruitment.

Handleiding arbeidsmarktcommunicatie
Download hier de handleiding om je arbeidsmarktcommunicatie te verbeteren
Werken bij FairSterk? Bekijk onze vacatures!
Ben jij een "Rebel with a smile"? Dan moet je wel voor ons werken. Bekijk onze cultuur en vacatures.

Er zijn twee manieren om te recruiten: binnen of buiten de organisatie.

Als we spreken over recruitment binnen de organisatie dan zijn er corporate recruiters in dienst bij het bedrijf zelf of wordt er bijvoorbeeld een vacature op een vacaturebank geplaatst.  Bij recruitment buiten de organisatie wordt er een externe partij ingeschakeld, zoals een interim recruiter of een recruiter bij een recruitmentbureau.

Op basis van de informatie die de recruiter over de vacature verzamelt, gaat hij op zoek naar de juiste kandidaat voor de functie. Dat kan iemand uit het netwerk of de database zijn, maar het kan ook zijn dat dat de recruiter actief op zoek gaat door kandidaten te benaderen via bijvoorbeeld LinkedIn.

Tot slot heb je de Recruitment Process Outsourcing (RPO) recruiter die er tussenin zit: een recruiter die extern ingehuurd wordt, maar wel op locatie onderdeel van de processen wordt en zich breed bezighoudt met werving, arbeidsmarktcommunicatie en een stukje branding.

Wat is recruitment en soorten

In de recruitment of arbeidsbemiddeling branche zijn meerdere typen dienstverleners actief:

 •  Werving en selectie- of recruitmentbureaus
 • Uitzend-/detacheringsbureaus
 • Interim recruiters
 • Corporate recruiters
 • (Creatief) Recruitment Process Outsourcing bureau (FairSterk)

Deze spelers kunnen generiek zijn (Randstad, TempoTeam) of gespecialiseerd naar carriÚre niveau (Young Capital, StudentXL), branche (Bouw, Retail) of vakgebied (Sales, Finance of Techniek).

Waarom werken met een recruiter?

 Voor bedrijven:

 • Gebrek aan tijd, middelen en focus
 • Gebrek aan kennis op het gebied van het wervingsproces (selecteren, gesprekken voeren etc)
 • Competitief voordeel t.o.v. andere bedrijven die niet met recuiters werken
 • Een recruiter heeft een groot netwerk waaruit geput kan worden
 • In het geval van een RPO of een interim corporate recruiter: de recruiter zit intern bij het bedrijf waardoor hij/zij exact de behoefte en de sfeer etc. kan bepalen en de lijnen nog korter zijn

Voor werkzoekenden:

 • Gebrek aan tijd
 • De recruiter is je beste sparringspartner
 • Breder aanbod van geschikte vacatures
 • Recruiters hebben een directe lijn met hiring managers
 • Sterkere uitgangspositie in het onderhandelen in de arbeidsvoorwaarden
Landingspagina Wat Is Recruitment