FairSterk helpt met je employer branding

Employer Branding

Wat is employer branding?

De afgelopen jaren is de concurrentie op de arbeidsmarkt alsmaar toegenomen. Employer branding heeft hierdoor een belangrijke rol gekregen in de marketing & communicatie van bedrijven. Eigenlijk ontkom je er als werkgever, groot of klein, niet aan om hier iets mee te doen. Uitzendbureau Randstad benoemde het uitgebreid in hun employer branding research 2022.

Employer branding is het bouwen van een merk, een werkgeversmerk. Met dit merk speel je in op hoe jij als werkgever wordt gezien en ervaren. Wat onderscheidt jou ten opzichte van anderen. Een sterk employer brand maakt hét verschil in de strijd om talent op de arbeidsmarkt. Het helpt niet alleen bij het boeien, vinden en binden van nieuwe medewerkers, maar het is ook cruciaal voor het vasthouden van je huidige medewerkers. Werknemers behouden is in feite net zo belangrijk als nieuwe werknemers aantrekken.

Als je zoekt naar de definitie van employer branding kom je verschillende varianten tegen. De definitie welke wij het meest vinden passen luidt als volgt:

“Een authentieke en onderscheidende voorkeurspositie verkrijgen en behouden als werkgever in de mindset van (potentiële) medewerkers en hun beïnvloeders met als doel het aantrekken en behouden van de juiste medewerkers.”

Een concept als basis voor je employer brand

Een concept fungeert als de basis voor de doelstellingen die je wilt bereiken en de beslissingen die je neemt. Het biedt een structuur waarin je een merk en zijn uitingen kunt plaatsen. Het omvat een verzameling ideeën die zijn verpakt in een overtuigend verhaal met solide onderbouwing, waardoor je beslissingen kunt nemen en ze kunt uitvoeren.

Een concept helpt je om concurrerend te zijn, ook op de arbeidsmarkt. Juist daarom gebruiken we bij FairSterk concepting om onderscheidende werkgeversmerken te ontwikkelen.

Ondersteuning nodig?

Ben je op zoek naar ondersteuning bij je employer brand. Bijvoorbeeld voor:

 • Een onderscheidend werkgeversmerk
 • Een employer branding strategie
 • Video- en/of fotografie
 • Het opzetten van een arbeidsmarktcampagne
 • Jobmarketing
 • Recruitmentmarketing

Neem contact met ons op of plan vrijblijvend een belletje in met Kees, lekker makkelijk!

Waar bestaat goede employer branding uit?

Employer branding draait niet alleen om het communiceren van hoe ‘fantastisch’ je bent als bedrijf, maar vooral door het te zijn. Hoe pak je dit aan? Om het behapbaar te houden richten we ons op drie (in onze ogen) belangrijke onderdelen.

1.     Intern onderzoek

Begin bij employer branding met een intern onderzoek. De basis voor een onderscheidend employer brand ligt in het hart van de organisatie. Hierbij is ‘wat’ je daadwerkelijk doet niet relevant, dit is juist iets wat vrijwel altijd hetzelfde is als je concurrenten. Definieer juist waarom doe je wat je doet en hoe je dit doet. Waarom werken mensen voor jou en niet bij de concurrent? En niet onbelangrijk… toets dit ook onder je huidige werknemers. Dit is de basis van wat je als bedrijf wilt uitstralen naar nieuwe medewerkers, een onderscheidende boodschap.Dat is het onderscheidende verhaal dat je moet vertellen.

2.     Extern onderzoek

Nadat je naar de organisatie zelf hebt gekeken kijk je ook naar externe factoren. Hoe ziet de doelgroep van je organisatie eruit, wat kenmerkt hen en waar bevinden ze zich. Je kunt dit doen door verschillende candidate persona’s op te stellen. Tot slot is een blik op hoe concurrenten het doen natuurlijk ook niet onverstandig. Beter goed gestolen dan slecht verzonnen!

3.     Communicatiestrategie

Nu je zowel intern als extern onderzocht hebt, kun je strategie formuleren. Welke tone of voice ga je gebruiken, welke middelen ga je inzetten en hoe zorg je dat je herkenbaarheid creëert. Het is in je communicatie erg belangrijk dat je herkenbaar bent, of je nu op LinkedIn iets post of deelneemt aan een open dag op een hogeschool. Denk daarnaast ook na over hoe je je medewerkers meeneemt in je strategie, hoe motiveer je hen om ambassadeur te worden van de organisatie.

Tot slot is het belangrijk om in je strategie rekening te houden met doelstellingen. Wat wil je bereiken en hoe zorg je ervoor dat dit meetbaar gemaakt wordt. Het zou jammer zijn als je niet weet wat de inzet van employer branding je uiteindelijk heeft opgeleverd.

Raakvlakken met traditionele marketing en communicatie

Employer branding kent veel raakvlakken met traditionele marketing en communicatie. Het kan gezien worden als een specialisatie gericht op het verkopen van je bedrijf als werkgever. Goede employer branding gaat dan ook hand in hand met een onderscheidend concept welke als kapstok kan fungeren voor alle communicatie. Alles met als doel het aantrekken van (potentieel) talent en het vergroten van de kandidaat beleving.

Enkele belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld:

 • Duidelijk strategie (plan van aanpak)
 • Uitwerken van de werkgeversidentiteit
 • Doelgroepstrategie
 • Vormgeving
 • Interne en externe analyse
 • Probleemanalyse
 • Bepalen van doelstellingen en planning
Whitepaper concepting, ga aan de slag met je eigen concept
Benieuw hoe concepting jouw employer brand kan versterken? Download de whitepaper!
Werken bij FairSterk? Bekijk onze vacatures!
Ben jij een "Rebel with a smile"? Dan moet je wel voor ons werken. Bekijk onze cultuur en vacatures.

Drie redenen waarom een employer branding strategie belangrijk is

 • Aantrekken van (top)talent: In de huidige markt met veel schaarste en concurrentie helpt een employer branding strategie bij het aantrekken van (top)talent. Het geeft je arbeidsmarktcommunicatie richting en zorgt ervoor dat je je onderscheidt ten op zichten van concurrenten.
 • Behoud van werknemers: Naast het aantrekken van nieuwe werknemers is het behouden van huidige werknemers net zo belangrijk. Een employer branding strategie zorgt ervoor dat werknemers zich gewaardeerd en betrokken voelen bij de organisatie. Daarnaast kun je met je employer branding strategie ook je interne communicatie richting geven en onderscheidend neerzetten. Dit zorgt uiteindelijk voor meer tevreden en betrokken medewerkers, waardoor je minder verloop zult hebben.
 • Concurrentievoordeel: Een goede employer branding strategie zorgt er niet alleen voor dat je jezelf onderscheidend op de arbeidsmarkt positioneert. Ook richting je klanten kan dit een positief effect hebben. Als je bekend staat als een aantrekkelijke werkgever, zullen ook klanten meer vertrouwen hebben in je merk. Indirect kan je employer brand dus ook invloed hebben op het concurrentievoordeel wat je hebt op de consumenten en/of zakelijke markt.

FairSterk

FairSterk werkt met veel bedrijven samen waarbij de vorm van de samenwerking kan verschillen. Soms ligt de focus op recruitment, soms op employer branding, soms op beiden. In onze klantverhalen kun je lezen wat we voor verschillende van onze klanten betekenen of betekend hebben.

Landingspagina Wat Is Employer Branding