FairSterk helpt met je recruitment

Wat is een recruitment manager?

Wat is een recruitment manager?

Als recruitment manager begeleid je een team van recruiters of recruitment consultants die zich bezig houden met het werven en selecteren van potentiële kandidaten. Grote organisaties hebben vaak een eigen recruitment afdeling waar recruiters aan de hand van de vraag vanuit een organisatie werven. Als recruitment manager moet je er dus voor zorgen dat de afdeling optimaal functioneert en als team de gewenste bijdrage leveren. Vaak zijn recruitment managers voorheen zelf recruiter geweest en hebben ze tussentijds de stap gemaakt.

Als manager zijn je werkzaamheden uiteindelijk beleidsmatiger en zorg je ervoor dat de afdeling zo optimaal mogelijk presteert. Als je bij een recruitmentbureau werkt die voor andere organisaties kandidaten werft, zal je bij grote of nieuwe opdrachtgevers ook vaak de rol van accountmanager spelen en je gezicht laten zien.

Toekomst beroep recruitment manager

Het vak recruitment is de afgelopen jaren enorm veranderd. Tegenwoordig zijn er veel meer middelen in te zetten en is ook marketing een belangrijke rol gaan spelen. Hierbij is een strategie arbeidsmarktcommunicatie en het professioneel inrichten van een werken-bij website erg belangrijk. In je rol als recruitment manager zul je dus ook van deze onderwerpen kennis moeten hebben en zul je geregeld met de communicatie afdeling afstemmen hoe nieuwe doelgroepen benaderd moeten gaan worden.

Groeien met een RPO?
Download en vul je eigen groeiplan in hoe je sneller en goedkoper kan werven
Werken als RPO recruitment specialist?
Ben jij een "Rebel with a smile"? Dan moet je wel voor ons werken. Bekijk onze cultuur en vacatures.

Gezien het werven van nieuwe kandidaten de levensader vormt van een organisatie, kan er veel druk staan op een recruitment afdeling. Het is als recruitment manager dan ook belangrijk om de afdeling goed in te richten en een helder plan te hebben voor de langere termijn. Het inventariseren van de behoefte en bepalen hoe deze wordt ingevuld is iets wat continue moet gebeuren. Je moet als afdeling snel kunnen schakelen en dat kan alleen als alles van te voren goed is ingericht. Uiteindelijk word je jaarlijks afgerekend op het beschikbaar gestelde budget en de behaalde resultaten.

Het wervingswerk van personeel begint wanneer je een opdrachtgever hebt binnengehaald of wanneer een klant een aanvraag indient. Aan de hand van de eisen en wensen van de zoekende partij bekijk jij wie in jouw bestand het meest voldoet en wie je eventueel kunt voorstellen. Je maakt afspraken en spreekt de mensen om te zien of ze echt geschikt zijn. Je beoordeelt ze objectief op hun kwaliteiten en waarde voor de openstaande functie en biedt de gemaakte selectie vervolgens aan aan de klant. Je wordt daarmee onderdeel van het recruitment van een organisatie

Het belang van een goed recruitmentproces

Met de schaarste op de arbeidsmarkt is een goed ingericht proces tegenwoordig onmisbaar binnen elke organisatie, groot of klein. Om talent t boeien en te binden dien je jezelf te onderscheiden en een goed recruitmentproces draagt daar zeker aan bij. Elke stap verdient de aandacht en biedt bovendien de mogelijkheid om de candidate experience positief te beïnvloeden. De recruiter of de recruitmentafdeling is tenslotte een van de eerste contactpunten van een potentiële werknemer en deze draagt voor een groot deel bij aan het gevoel wat een kandidaat heeft bij de organisatie.

Te vaak wordt er in het proces te lang gedaan over een terugkoppeling naar de kandidaat. Hierdoor neemt de betrokkenheid en enthousiasme van de sollicitant af en is hij vatbaarder om in te gaan op aanbiedingen van andere bedrijven. Ondanks dat schaarste op de arbeidsmarkt is dat iets waar veel bedrijven nog steeds veel winst kunnen behalen. Beschouw de kandidaat als klant, een klant laat je ook niet dagen wachten.

Tot slot wordt aan het onboarden van een nieuwe werknemer niet altijd even veel aandacht besteed. Dit terwijl je als werkgever natuurlijk wilt dat jouw nieuwe werknemer zo snel mogelijk ‘up & running’ is. Vergeet dus niet om in het recruitmentproces een stuk onboarding te verwerken zodat een nieuwe werknemer goed landt binnen de organisatie.

Landingspagina Recruitment Manager