FairSterk helpt bij jouw sollicitatieproces
Optimaliseer je sollicitatieproces, hoe doe je dat?
Optimaliseer je sollicitatieproces
Het sollicitatieproces is het volledige traject van het moment dat een kandidaat solliciteert tot het moment dat hij zijn krabbel zet. Veel bedrijven besteden hier wel aandacht aan, maar echt optimaliseren gebeurt niet. Jammer, want dit kan voor zowel de kandidaat als de werkgever enorm veel voordelen opleveren.
Hoe optimaliseer ik het sollicitatieproces?
Het sollicitatieproces is in de huidige markt een belangrijk middel om je te onderscheiden. Het is eigenlijk een onderdeel van het ‘verkopen’ van jezelf als werkgever en bepaalt mede het beeld wat een kandidaat van jouw bedrijf krijgt. Gezien sollicitanten tegenwoordig meerdere opties hebben, kan het zo zijn dat wanneer je hierin tekort komt, de kandidaat voor de concurrent kiest.
Het optimaliseren van je sollicitatieproces naar kandidaten doe je door snelheid, duidelijkheid en originaliteit toe te voegen. Zorg dat er voor een kandidaat geen vragen onbeantwoord blijven over bijvoorbeeld salaris, groeimogelijkheden en andere voorwaarden. Daarnaast is snelheid van belang omdat er altijd kaper op de kust liggen. Tot slot kun je originaliteit toe voegen door bijvoorbeeld het sollicitatiegesprek niet in een saaie kantoorruimte te houden, maar in een werkplaats, bedrijfshal of andere ‘levendige’ ruimte.
Zo zijn er ondertussen bedrijven die sollicitaties in een achtbaan, escaperoom en taxi hebben gehouden. Dit soort ideeën zijn natuurlijk niet voor elk bedrijf weggelegd, maar rode lijn in het geheel is het toevoegen van creativiteit en het inspelen op de behoeftes van je doelgroep.
De andere kant
De andere kant van het sollicitatieproces is hetgeen wat je er als bedrijf zelf aan werk in moet steken. Zijn recruiters/werknemers hier veel tijd aan kwijt of is het grootste gedeelte geautomatiseerd. Een ATS (Applicant Tracking System) biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om de stroom aan kandidaten, openstaande vacatures en contacten effectief en efficiënt te onderhouden. Met het gebruik van een ATS zorg je voor een gestructureerd recruitmentproces met direct overzicht betreft de status van vacatures en kandidaten.
Door optimalisaties zoals bijvoorbeeld een ATS toe te voegen zorg je voor een efficiënt sollicitatie proces wat niet alleen ten goede komt aan de kandidaat, maar ook aan het de organisatie zelf.
Het belang van een goed proces
Met de schaarste op de arbeidsmarkt is een goed ingericht proces tegenwoordig onmisbaar binnen elke organisatie, groot of klein. Om talent te boeien en te binden dien je jezelf te onderscheiden en een goed recruitmentproces draagt daar zeker aan bij. Elke stap verdient de aandacht en biedt bovendien de mogelijkheid om de candidate experience positief te beïnvloeden. De recruiter of de recruitmentafdeling is tenslotte een van de eerste contactpunten van een potentiële werknemer en deze draagt voor een groot deel bij aan het gevoel wat een kandidaat heeft bij de organisatie.
Te vaak wordt er in het proces te lang gedaan over een terugkoppeling naar de kandidaat. Hierdoor neemt de betrokkenheid en enthousiasme van de sollicitant af en is hij vatbaarder om in te gaan op aanbiedingen van andere bedrijven. Ondanks dat schaarste op de arbeidsmarkt is dat iets waar veel bedrijven nog steeds veel winst kunnen behalen. Beschouw de kandidaat als klant, een klant laat je ook niet dagen wachten.
Tot slot wordt aan het onboarden van een nieuwe werknemer niet altijd even veel aandacht besteed. Dit terwijl je als werkgever natuurlijk wilt dat jouw nieuwe werknemer zo snel mogelijk ‘up & running’ is. Vergeet dus niet om in het recruitmentproces een stuk onboarding te verwerken zodat een nieuwe werknemer goed landt binnen de organisatie.
Conclusie
Het sollicitatieproces is hedendaags een belangrijk onderdeel binnen het recruitment. Het grondig analyseren van je proces kan tijd-, kostenbesparing en concurrentievoordeel opleveren, wat weer interessant is in het kader van je arbeidsmarktcommunicatie. Doe dit dus regelmatig!