Quiet quitting; een trend of blijvend begrip?
Het fenomeen quiet quitting is een trend, ontstaan op TikTok. Met quiet quitting neem je ontslag, zonder dat je ontslag neemt. Dus, niet meer doen dan wat jouw functietaken zijn, ambitie om door te groeien binnen een organisatie of vakgebied bestaat niet meer. Werk slim, niet hard. The bare minimum dus.
Het doel zou zijn om een ongezonde workflow te doorbreken. Maar onbewust creΓ«ert het eigenlijk een hele ongezonde relatie tussen een werknemer en werkgever.
Deze ongezonde relatie ontstaat door niet met een werkgever te communiceren waar de pijnpunten liggen. Maar, het bewaken van eigen grenzen als werknemer is niks mis mee. Er niet over communiceren is hierin de dooddoener. Met de uitkomst dat er een hele ongezonde relatie ontstaat en ook het vertrouwen in elkaar keldert. Als er iets belangrijk is tussen medewerkers en een werkgever, is het wederzijds vertrouwen.
En dan bestaat ook nog: quiet firing.
Wanneer een werkgever het allermeeste verwacht van zijn werkgevers en er het minimale voor teruggeeft. En daarbij het resultaat: medewerkers die al het extra werk niet aankunnen, stress ervaren of zelfs uiteindelijk in een burn-out terecht komen β en nu ook quiet quitting.
Om de werkrelatiegezond te houden, hebben wij wat tips als je merkt dat er een onbalans is ontstaan op de werkvloer. Voor zowel medewerkers als werkgevers.
Tips voor werkgevers
Ben jij je als werkgever bewust van quiet quitting op de werkvloer? Of hoor je tussen de wandelgangen door wel eens een naar verhaal?
- Ga in gesprek met je werknemers. Hoe ervaren zij hun werkplek? Welke doelen willen zij nog graag behalen?
- Bekijk mogelijkheden voor een opleidingsbudget om ambities te motiveren.
- Plan trainingen in die bijdragen aan een positieve werkrelatie.
- Zijn jouw medewerkers bijvoorbeeld erg actief op social media kanalen zoals LinkedIn? Richt dan samen met elkaar een social media beleid in. En moedig ook social media gebruik over jouw bedrijf op een positieve manier aan!
- Wijs een vertrouwenspersoon aan, waar jouw medewerkers te allen tijde heen kunnen.
Tips voor werknemers!
Bevind jij je in een positie waar je niet meer gelukkig bent met je huidige werkgever, maar wel met de inhoud van je huidige baan?
- Geef je grenzen aan bij een collega, manager – iedereen die er te ver overheen dreigt te gaan.
- Mocht je je niet comfortabel genoeg voelen? Geef dit aan bij een vertrouwenspersoon. Kijk samen naar een oplossing.
- Geef je ambities niet op! Maak gebruik van een opleidingsbudget als dit mogelijk is, zodat je altijd jezelf kan blijven ontwikkelen.
- Ga het persoonlijke gesprek aan. Jezelf ontwikkelen en stappen maken in je carrière bereik je door altijd de dialoog aan te gaan, op zoek naar wederzijds begrip. Iets plaatsen op social media is NIET het aangaan van een dialoog. Ook al lijkt het misschien van wel.