Wet DBA: Wat verandert er per 1 januari 2025?
Vanaf 1 januari 2025 heft het kabinet het handhavingsmoratorium op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA) op. Dit houdt in dat de Belastingdienst weer boetes kan uitdelen voor schijnzelfstandigheid, met terugwerkende kracht tot maar liefst vijf jaar. Dit heeft flinke gevolgen voor zzp’ers en werkgevers. Maar wat betekent dit nu precies voor de arbeidsmarkt, en wat zijn de specifieke gevolgen, vooral in de recruitmentsector?
Wat is de Wet DBA en wat verandert er?
De Wet DBA is in 2016 geïntroduceerd om te voorkomen dat zzp’ers op papier zelfstandig zijn, maar in werkelijkheid als werknemers werken zonder de rechten die daarbij horen. Om dit te controleren, moesten opdrachtgevers en zzp’ers een modelovereenkomst opstellen die duidelijk maakt dat er geen dienstverband is.
Tot nu toe gold er een handhavingsmoratorium, wat betekent dat de Belastingdienst pas in bijzondere gevallen ingreep. Maar vanaf 1 januari 2025 is dat voorbij. Dan kan de Belastingdienst weer volop handhaven. Dit betekent dat als ze zien dat er sprake is van schijnzelfstandigheid, ze boetes kunnen opleggen.
Wat betekent dit voor de arbeidsmarkt?
Deze verandering zal de arbeidsmarkt minder flexibel maken. Veel bedrijven die voorheen makkelijk zzp’ers inhuurden, zullen nu voorzichtiger worden. Ze willen geen gedoe met de Belastingdienst, dus de kans is groot dat ze vaker kiezen om iemand in dienst te nemen of uit te wijken naar andere opties. Hoe dan ook zal het betekenen dat er minder flexibele inzet van krachten zal zijn waarmee de krapte op de arbeidsmarkt toeneemt.
In sectoren waar veel zelfstandigen werken, zoals de ICT en recruitment, kan dit op korte termijn al problematisch zijn. Bedrijven die snel zzp’ers nodig hebben, kunnen te maken krijgen met (nog meer) personeelstekorten en hogere kosten.
Wat betekent dit voor zzp’ers
Voor zzp’ers brengt deze wijziging veel onzekerheid met zich mee. Vanaf 2025 loopt elke zelfstandige het risico dat de Belastingdienst de arbeidsrelatie met opdrachtgevers opnieuw gaat bekijken. Als ze besluiten dat dit eigenlijk een dienstverband is, kan dat leiden tot naheffingen en terugbetalingen van sociale premies.
Omdat veel recruiters op interim basis werken kan de handhaving in de recruitmentbranche nog net wat meer impact hebben. Bedrijven zullen voorzichtiger worden met het inhuren van zzp’ers, wat kan leiden tot minder opdrachten en meer concurrentie.
Wat betekent dit voor werkgevers
Voor werkgevers betekent dit dat ze echt goed moeten kijken naar hoe ze samenwerken met zzp’ers. De kans op boetes en naheffingen maakt het risicovoller om zelfstandigen in te huren. Bedrijven kunnen hierdoor genoodzaakt zijn om vaker naar andere oplossingen te zoeken, zoals payrolling of, binnen recruitment, het aanhaken van een RPO (Recruitment Process Outsourcing) bureau.
Bovendien komt er ook meer administratieve rompslomp bij kijken. Werkgevers moeten ervoor zorgen dat hun modelovereenkomsten voldoen aan de eisen van de Belastingdienst.
RPO’s interessanter
Door de veranderingen worden alternatieven voor zzp recruiters interessanter. Recruitment Process Outsourcing (RPO) wordt daarmee bijvoorbeeld een aantrekkelijke optie. RPO’s voorzien in dezelfde behoefte en door een samenwerking met een RPO voorkom je het risico van schijnzelfstandigheid.
Tot slot
Het opheffen van het handhavingsmoratorium op de Wet DBA per 1 januari 2025 brengt heel wat onzekerheden en risico’s met zich mee voor zowel zzp’ers als werkgevers. Vooral in sectoren waar flexibiliteit en tijdelijke inhuur belangrijk zijn, zal deze wijziging een grote impact hebben.