Hoe schrijf je die precies?

Creatieve vacatureteksten

Hoe schrijf je creatieve vacatureteksten?

Hoe schrijf je creatieve vacatureteksten? Het schrijven van creatieve vacatureteksten is meer dan alleen laten weten dat je als bedrijf op zoekt bent naar een medewerker. Schrijf een vacaturetekst om jouw boodschap naar de doelgroep over te brengen en breng het in lijn met de communicatiestrategie. Een goede vacaturetekst schrijven is makkelijker gezegd dan gedaan.  

Creatieve vacatureteksten

Creatieve vacatureteksten, gebruik creativiteit om jouw vacature uniek en onderscheidend te maken ten opzichte van soortgelijke vacatures. Leg een aantal vacatures naast elkaar, ze verschillen vaak niet van elkaar en zouden op meer bedrijven van toepassing kunnen zijn. Daarnaast, een kandidaat weet vaak al inhoudelijk wat de functie inhoudt. Het gaat om het communiceren van de (toegevoegde) waarden van je bedrijf.  

Dus… wees uniek en creatief met creatieve vacatureteksten! Dit lukt vaak niet met een vacaturetekst met ontzettend veel functie eisen, moeilijke taakomschrijvingen en te lange teksten. Dit schrikt vaak af. Schrijf een vacaturetekst zodat je zelf zou willen solliciteren. Zorg dat het snel herkenbaar is vanwege het snelle scroll- en scangedrag van sollicitanten. Wat is de reden dat je zelfwerkzaam bent bij het bedrijf en wat maakt het zo ontzettend leuk of uniek om daar te werken. Kun je dit gevoel overbrengen in de vacature dan zul je zien dat jouw vacature wordt opgemerkt en meer sollicitanten genegeerd.  

Hoe content marketing je arbeidsmarktcommunicatie kan verbeteren. Download de handleiding.

  • wat is 'content marketing'
  • Waarom is 'content marketing' belangrijk voor arbeidsmarktcommunicatie
  • Voorbeelden en tips
Download de handleiding

Structuur  

Er zijn geen regels die voorschrijven hoe de structuur van een goede vacature eruit moet komen te zien. Er zijn wel regels die bepalend zijn voor de vindbaarheid van je vacature.  

De keuze voor je teksten is afhankelijk van je doelgroep, hoe creatief je bent qua vormgeving en hoe ze gevonden worden via Google en de diverse jobboards. Toch, wanneer je regelmatig vacatureteksten schrijft, is het verstandig een vaste structuur aan te houden.  

Om te beginnen een functietitel, kies een functietitel die aanspreekt.  

Hierna komt informatie over het bedrijf. Wat zijn de waarden, het verhaal en uiteindelijk de aanleiding om vervolgens tot de praktische informatie te komen: standplaats, aantal uur, type dienstverband,etc.  

Vergeet niet de functieomschrijving, welke je kan opdelen in twee delen. Wie is de kandidaat en wat zijn de verantwoordelijkheden van de kandidaat? Vertel tevens over de carrièremogelijkheden en voorwaarden.  

Maak het solliciteren uiteindelijk gemakkelijk en vergeet geen call-to-action button.  

Dont’s  

  • Standaardvacatureopsommingen  
  • Voorkom clichés 
  • Romantiseer de vacature niet
  • Schrik de kandidaat niet af door je eisen
  • Spelfouten in creatieve vacatures

Do’s  

  • Stel de kandidaat of doelgroep centraal
  • Less is more  
  • Gebruik een overzichtelijke opbouw
  • Calltoaction niet vergeten  
  • Voeg beeldmateriaal toe in creatieve vacature

Conclusie

De creativiteit van het schrijven van een vacature ligt bij de recruiter. De één is wat beter met de pen dan de ander. Door duidelijke richtlijnen kan je er wel voor zorgen dat je vacature vindbaar is en leesbaar. Vacatures zorgen er tevens voor een onderscheidend vermogen richting de kandidaat ten opzichte van je concurrent.  Benieuwd naar onze vacatures? Bekijk ze hier. Samenwerken met FairSterk? Bekijk onze diensten.