FairSterk helpt!
Hoe maak je een vacaturevideo?
Hoe maak je een vacaturevideo?
Er zijn nog nooit zoveel vacatures geweest als nu. En dat betekent dat er ook nog nooit zoveel vacatureteksten zijn geweest. Juist in deze tijd is het belangrijk om je te onderscheiden als werkgever. Een goede manier om dit te doen is een vacaturevideo: een video waarin je uitlegt wat de vacature inhoudt en naar wat voor persoon je op zoek bent. Maar hoe maak je een vacaturevideo?
Voordelen vacaturevideo
Veel bedrijven kiezen toch nog voor een geschreven vacaturetekst, en dat is niet zo gek. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een computer. Voor een videovacature zijn meerdere dingen nodig: een script, camera, bewerkingsprogramma en medewerkers die in de video willen spelen. Is een vacaturevideo het waard om in te investeren? Het antwoord is ja. Gebruik maken van een video brengt genoeg voordelen met zich mee.
Allereerst onderscheid je je van het gros van de vacatures die te vinden zijn op het internet. Een video brengt jouw vacaturetekst tot leven. Door vacaturevideo krijgt een kandidaat een beeld van jouw onderneming, de sfeer, werkzaamheden en de toekomstige collega’s. Een originele en leuke vacaturevideo laat jouw bedrijf aantrekkelijker overkomen en versterkt het employer brand.
Een ander voordeel van een vacaturevideo is dat de video extra naamsbekendheid genereert. Google ‘houdt’ van video’s, waardoor pagina’s waarop een video is geplaatst hoger zullen verschijnen in de rankings van de zoekmachine. De vacaturevideo is gemakkelijk te delen via social media, wat het bereik van video vergroot.
Heb je een jongere doelgroep? Dan is het helemaal aan te raden om in te zetten op vacaturevideo’s. Bijna 50% van de sollicitaties gebeurt namelijk via de mobiele telefoon. Een vacaturevideo is op een mobiele telefoon veel makkelijker te bekijken dan een lange vacaturetekst.
Hoe maak je een vacaturevideo?
Een professionele video maak je niet met een IPhone en een oude versie van Windows Movie Maker. Maar hoe maak je een vacaturevideo dan wel? Houd altijd in je gedachte dat het voorbereidende proces bij een video misschien nog wel belangrijker is dan het schieten van jouw film. Een vacaturevideo begint bij het uitwerken van een sterk verhaal. Bedenk wat je wilt vertellen over jouw organisatie en over de functie.
Bedenk daarbij ook hoe je dit wilt overbrengen en welke persoon je voor de camera zet. Jouw ene collega kan totaal opbloeien voor de camera, terwijl een andere collega zich niet op zijn gemak voelt. Het is aan te raden om altijd eerst een volledig script te schrijven over jouw video. Dit komt de kwaliteit alleen maar ten goede.
Tip: Ontwikkel eerst een script vanuit jouw verhaal. Ga vervolgens pas nadenken over shots die passen bij jouw verhaal. Als je eerst de shots bedenkt en hier vervolgens een verhaal bij verzint, zal de essentie van jouw vacature minder goed naar voor komen.
Als je weet hoe en wat je wilt filmen is het tijd om de camera er bij te pakken. Het is belangrijk om een statief te gebruiken om schuddende bewegingen tegen te gaan. Maak daarbij altijd zoveel shots als mogelijk. Soms kom je er tijdens het editten achter dat een ander shot beter past in jouw bedrijfsvideo. Denk tijdens het filmen na over het licht, geluid en de locatie. Film bijvoorbeeld nooit tegen het licht in en vermijdt heel sterk licht (bijvoorbeeld TL-licht). Let hier goed op, want als je eenmaal de video hebt geschoten is hier weinig meer aan te doen.
Na het filmen komt de edit-fase. Gebruik hiervoor een goed edit programma, zoals Adobe Première Pro. Voeg de goede shots toe aan de video en houd de slechte shots er uit. Let er op dat je video niet te lang wordt. Een vacaturevideo moet kort en krachtig zijn. Als je jouw video klaar hebt, is het tijd om het te plaatsen op jouw website en eventueel social media kanalen!
Sparren?
Advies nodig over hoe je een video maakt? Of toch liever het maken van een video uitbesteden aan een professionele partij? FairSterk staat altijd klaar om te sparren. Ook benieuwd hoe je bedrijfsvideo’s of vlogs in kan zetten in jouw marketingstrategie? Kijk dan is op onze kennisbank.