FairSterk helpt met je candidate journey

Wat is de candidate journey?

Wat is de candidate journey?

De candidate journey is de complete ‘reis’, inclusief alle contactmomenten, die jouw sollicitant aflegt tijdens het vinden van een nieuwe baan. Deze reis is onder te verdelen in 7 verschillende fases:

 1. Bewustwording (awareness)
 2. Overtuigingsfase (consideration)
 3. Interesse
 4. Solliciteren
 5. Sollicitatiegesprekken
 6. Aanname
 7. Pre- en onboarding

Ondersteuning nodig bij je candidate journey?

Nadenken en doorvoeren van de optimale candidate journey kost tijd. Vaak uitgevoerd door een (corporate) recruiter. Je zoekt naar de ideale verhouding tussen strategie en het ontwerpen van content die past bij deze strategie. Hulp nodig bij het uitdenken, implementeren en ontwerpen van content voor je candidate journey. Laat het FairSterk weten of test je eigen werkgeversmerk.

Tijdens deze journey kent jouw kandidaat vele contactmomenten met je organisatie. De kandidaat maakt vaak in het begin van een journey al de keuze om al dan niet voor een bedrijf/functie te kiezen. Het is dus belangrijk om elke fase goed te begrijpen en te zorgen dat de kans op afhaken zo klein mogelijk is. Met andere woorden, het is belangrijk om jezelf als werkgever zo goed mogelijk te verkopen. Dit wordt ook wel je werkgeversmerk of employer brand genoemd.

Een goed ingerichte candidate journey is dus van belang om de beste kandidaten te boeien en te binden aan je organisatie. Naast dat je zo de verschillende stappen kunt optimaliseren, kun je ook gerichter kijken waar kandidaten precies afhaken. Op die manier is het makkelijker verbeteringen doorvoeren in het proces. Bekijk onderstaande handleiding. Meer informatie over de candidate ‘journey’ kan je hier terugvinden.

Lijkt het je leuk om als recruitment of arbeidsmarktcommunicatie specialist te werken in samenwerking met een creatief bureau? Bekijk dan onze vacatures en visie over het optimaliseren van candidate journeys.

Handleiding opstellen candidate journey
Download hier de handleiding en ga direct aan de slag met het verbeteren ervan
Wil je onze candidate journey ervaren?
Ben jij een "Rebel with a smile"? Dan moet je wel voor ons werken. Bekijk onze cultuur en vacatures.

De candidate journey start vaak onbewust voor een kandidaat!

Dit is dan ook het moment om als recruiteer en/of specialist arbeidsmarktcommunicatie in actie te komen. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 12% van de mensen die open staan voor een baan dit ook bewust en actief doen. De overige 88%  kun jij dus voor je winnen door het verbeteren van de candidate experience en de kandidaat te verleiden om voor jou te komen werken.

Aan wat voor onbewuste contactmomenten kun je denken?

 • Een social media campagne die jij bent gestart als werkgever
 • Het praten met een enthousiaste collega tijdens een verjaardag
 • Onderdeel zijn van een kennisnetwerk die jij als werkgever hebt opgestart

En wat zijn bewuste contactmomenten?

 • de sollicitant bezoekt je werken-bij-pagina of werken-bij-webiste
 • het binnenlopen van je kantoor voor een sollicitatiegesprek
 • een bezoek aan je beurs
 • het tekenen van de arbeidsovereenkomst

Door constant kritisch te zijn naar jouw eigen proces, verbeter je de candidate journey. Dit is iets wat continue moet plaatsvinden. Hierbij kun je sollicitanten vragen om hun feedback, zodat je deze kunt meenemen in een volgende verbeterslag. Dit hebben wij bijvoorbeeld ook voor onze klant Kooiman Marine Group gedaan. Dit leverde ons een mooi plekje op in de serie ‘campagne van de week’ op Werf&.

Tijdens deze procedure is het belangrijk dat de verschillende afdelingen binnen een organisatie nauw samen werken met elkaar. Recruitment, marketing & HR, maar ook hiring managers hebben allemaal een belangrijk aandeel in het optimaliseren van de candidate experience tijdens de customer journey.

Candidate journey is een onderdeel van je arbeidsmarktcommunicatie, net zoals het toepassen van recruitment marketing. Onderstaand een door ons gegeven webinar over recruitment marketing, waarbij de candidate journey van essentieel belang is.

Candidate journey als onderdeel van je recruitment marketing & arbeidsmarktcommunicatie
Bekijk de webinar over inbound recruitment marketing
Landingspagina Candidate Journey